FITCH’ ten Borsa İstanbul Ve Ekonomi İçin Son Dakika Yorumu? TRUMP Manyağı ABD – Çin Ekonomik Savaşını Nereye Kadar Götürecek?

Bu haftanın çok önemli 3 konusu var ki; bunun ilkini söylemeye gerek yok sanırım. Malum gözümüz ve kulağımız ABD – ÇİN arasında ki ”yok mu artıran” şekline dönüşen ve artık tehlikeli boyutlara ulaştıkça da ”ciddiyetini” kaybeden ”gümrük vergisi açık artırması.”

Trump, ABD ve Vergi tarifeleri şeytan üçgeninde gelişen haber trafiği ile adeta sağdan sola savrularak haftayı bitirdik.

Bu haftanın çok önemli 3 konusu var ki; bunun ilkini söylemeye gerek yok sanırım. Malum gözümüz ve kulağımız ABD – ÇİN arasında ki ”yok mu artıran” şekline dönüşen ve artık tehlikeli boyutlara ulaştıkça da ”ciddiyetini” kaybeden ”gümrük vergisi açık artırması.”

Rus ruleti adına oynanan bu oyunda, toplu tabancanın kimin kafasında patlayacağı gerçekten muamma olsa da, bu savaşta asıl zararı küçükten büyüğe, Asya’dan Avrupa’ya kadar maalesef ki tüm küresel piyasalar hissediyor.

Haftanın son işlem gününü DJI endeksi 40.212 seviyesinden kapanış yaptı. ABD endeksleri genel olarak %1.5 – 2 aralığında ve haftalık marj itibari ile de % 5 civarında ki artış ile kapandılar.

Haftalık kapanışlar itibari ile dikkate alınması gereken önemli metrikler aşağıda ki tablodadır:

Daha önce de bir kaç referans olarak takip edilmesi grafik olarak yayınladığım DOW JONES için aşağıda ki teknik çalışma aynen geçerlidir, 40 bin üzerinde tutunabilmeli ve bu teknik durum paralelinde 41.500 – 42.000 e yönelim beklenebilir ki, doğal olarak piyasalara nefes aldıracak, Bist100’e de fırsat verecek bir gelişme olabilecektir.

Gelelim Borsa İstanbul’da bu haftanın beklentilerine:

BOFA önderliğinde gelen yoğun satışlar ama Ziraat Yatırımın da bunları karşılama eğilimi bir nevi her iki kurum arasında hem bir düello ve hem de bir meydan okumaya dönüştü. Bana göre bu düelloda şimdilik Ziraat Yatırım borsamızı 9.000 seviyesi üzerinde savunmayı başardı ve haftalık kapanışımız 9.400 yakınlarında gerçekleşebildi.

Yine bir kaç gün önce hazırladığım bu 2 teknik çalışma geçerliliğini korumaya devam eder:

Bu grafiklerin detaylarına burada yazarak değil, pazar günü aktaracağı video analizde ayrıntılı bir şekilde izah edeceğim. Ancak 9.650 – 9.700 üzerine yerleşmemiş şart, 10 bin yakınlarında çok etkili bir gelişme oluşmadı veya DJI endeksi 41.000 üzerine çıkamadıysa temkinli olmamız şart demektir.

9.200 seviyesi kısa vade adına stoploss olmaya devam ediyor.

Gelelim bu haftanı diğer 2. ve 3. kritik konusuna :

Kredi derecelendirme kuruluşu FİTCH; son dakika Türkiye değerlendirmesinde ki haber aşağıdaki gibidir:

Fitch Rating, Türkiye’ye ilişkin 2 Nisan raporunun İmamoğlu ile ilgili ikinci paragrafında değişiklik yaptı.

11/04/2025 16:17:22

“İlk olarak 2 Nisan 2025 tarihinde yayınlanan bu rapor, İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin ikinci paragrafta yer alan ayrıntıların netleştirilmesi amacıyla değiştirilmiştir” diyen Fitch’in raporunun ikinci paragrafı şöyle.

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması çeşitli şehirlerde büyük protestolara yol açtı. Bu da göstericilerin polis tarafından daha fazla tutuklanmasına yol açtı. Yolsuzluk ve terörizm suçlamalarını reddeden İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önde gelen bir eleştirmeni ve muhalefetin ana siyasi figürüdür”

Fitch Ratings raporunda, uluslararası rezervlerin seyri ve makroekonomik politika ayarlarının, Türkiye’deki son siyasi olayların ülke kredisi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesinde kilit rol oynayacağını belirterek, “İyileştirilmiş uluslararası rezervler ve azaltılmış yabancı para (YP) koşullu yükümlülükler de dahil olmak üzere daha güçlü dış tamponlar, 2023’ten bu yana daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimi ile Türkiye’nin ülke kredi profilinin güçlenmesini destekledi.

İmamoğlu’nun 19 Mart’ta tutuklanması, lirada değer kaybı baskısı, devlet tahvili getirilerinde ve CDS spread lerinde artış dahil olmak üzere finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmıştır. Uluslararası rezervler bir önceki hafta 171,1 milyar ABD dolarından 21 Mart’ta sona eren haftada 163,1 milyar ABD dolarına gerilemiştir. Merkez Bankası’nın günlük olarak yayınladığı net yabancı varlık pozisyonu, rezerv düşüşünün 25 Mart’a kadar devam ettiğini, ancak o tarihten bu yana azaldığını gösteriyor” dedi

KAYNAK :

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/correction-fitch-ratings-reserves-policy-response-key-to-assessing-impact-of-turkiye-unrest-11-04-2025

Bu haftanın referans pivot değerleri pazartesi günü ve hafta geneli için yeniden hesaplanmış olup, aylık pivot değerlerimiz aynen devam etmektedir.

BİST1003.Destek2.Destek1.DestekPİVOT1.Direnç2.Direnç3.Direnç
Günlük9161921193089357945495049600
Haftalık85858818911693489646987910177
Aylık6615774486459774106741180312704

Yukarıda ki yorumlarım tamamen teknik analiz kriterleri ve şahsi bakış açım ile yorumlanmasından ibaret olupasla yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez.

Haluk canberk



Önceki Yazı

TRUMP Tüm Dünya İle Adeta Dalga Geçiyor! Bist100 Patinaj Yapıyor!

Sonraki Yazı

TCMB Perşembe Günü Faiz Artırır mı? Faiz Kararının Sonuçları Ne Olur?

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Takipte Kalın!

Yeni blog yazılarımdan, gelişmelerden haberdar olmak ve takipte kalmak için abone olabilirsiniz.
Şu anda abonelik sistemi aktif değil. ✨